Recikliramo, kreiramo stvaramo – dizajn proizvoda od kože

Voditeljice radionice: Jadranka Hlupić Dujmušić, Petra Krpan

Potrebni materijali: otpadna koža, bojila, ljepilo za kožu, škare i skalpeli, bušilice, igle za kožu, flaks, žica, dodaci za oblikovanje nakita, papir, tehnički tekstil, retex tkanina

Na trećem ciklusu radionice “Recikliramo, kreiramo, stvaramo” naši su se polaznici upoznali s mogućnostima upotrebe otpadne kože kao temeljnog materijala za dizajn različitih proizvoda (odjevnih predmeta, nakita i sl.). Pokušajte i vi!

1) Ideja i početak rada

Ako ste nabavili potreban materijal, a još uvijek niste potpuno sigurni što želite izraditi, vrijeme je da odlučite sada! Naravno, nastavak našeg priručnika može vam biti od velike pomoći te slobodno iskoristite i neku od naših ideja. Možete se inspirirati i listanjem različitih kataloga i časopisa odgovarajuće tematike. Primjerice, dosta je naših sudionica i sudionika izrađivalo vlastitu kolekciju nakita od kože koju su kroz radionice razrađivali u suradnji s voditeljicama, što je ispalo vrlo lijepo i zanimljivo.

2) Izrada skice

Pri bilo kakvom radu s kožom iznimno je važna izrada skice jer je obrada kože nepovratna, odnosno, kada se jednom zareže, popravaka više nema. Iz tog razloga se koža smatra jednim od zahtjevnijih materijala za izradu nakita. Međutim, neka vas ti ne obeshrabri već bude dodatan izazov, samo budite pažljivi i obavezno izradite skicu. Različite skice, predloške i prototipove naši su polaznici izrađivali na papiru te tehničkom i retex tekstilu.

3) Oblikovanje kože (rezanje, bušenje i sl.)

Nakon što ste završili svoju skicu ili prototip, možete prijeći na rad s kožom, čije su mogućnosti mnogobrojne. Ovisno o tome kakve ste oblike odabrali, kožu ćete rezati škarama i skalpelima te bušiti raznim bušilicama i iglama za kožu. Ponovno napominjemo da je vrlo bitna pažnja i preciznost, jer kada jednom zarežete ili izbušite kožu, povratka nema!

4) Bojanje kože

Dodatna tehnika koju možete isprobati, ali nije obavezna pri izradi željenog predmeta, jest bojanje kože. Na našim smo radionicama koristili akrilne boje. Pokrivna akrilna boja izrađena je bazi vode te je predviđena za bojanje prirodne i umjetne kože, a nanosi se kistom ili spužvom i ne razrjeđuje se. Nedostatak ovakvih bojila jest što se trebaju sušiti 24 sata, ali daju lijepe efekte. Ako se odlučite za ovu tehniku, budite strpljivi i spremni na nešto duži period izrade vašeg predmeta.

5) Apliciranje različitih elemenata na kožu i rad s klišeom

Koža se u kombinaciji s drugim materijalima i elementima može lijepo oblikovati i doraditi te tako možete upotpuniti vlastite predmete. Jedan od omiljenih načina za to je apliciranje metalnih i ostalih elemenata. Iako ovo nije jednostavan zadatak, naši su se polaznici dobro snašli i s njim pa ne sumnjamo da ćete i vi! Za aplikaciju ovakvih elemenata morat ćete koristiti poseban alat, poput kliješta za apliciranje zakovica.

Naši su polaznici isprobali i rad s klišeom (tiskovni element visokoga tiska izrađen na metalnoj ploči u negativu, služi za tisak ilustracija) koji je izrađen posebno za potrebe radionice te ako imate mogućnost te vam je kliše dostupan za izradu i korištenje, razmislite se okušati i u ovoj tehnici! Garantiramo uspješan rezultat!

6) Predmeti od kože

Kada ste izrezali, obojili i eventualno aplicirali željene elemente na kožu, ostaje vam završno oblikovanje i povezivanje pojedinih dijelova u cjelovit predmet. Ovisno o tome što ste odabrali raditi, u ovom ćete koraku upotrijebiti ljepilo za kožu te, špagu (kožnu ili običnu), žicu ili flaks (ako se radi o ogrlici ili nečemu sličnome). Nakon ovog koraka ste manje-više gotovi te je vaš predmet spreman za korištenje, nošenje, pokazivanje ili poklanjanje!