Tijelo Riječi

Tijelo Riječi su radionice teksta i pokreta pod vodstvom Josipe Bubaš i Neve Lukić. Planira se održavanje dvaju parova radionica (jedna za osobe od 55 do 65 godina, a druga za starije od 65 godina), dakle ukupno četiri radionice. Obje grupe polaznika kao završni rad stvaraju tekstove, a mlađa grupa i vlastite koreografije. Na kraju se radionica za mlađe osobe povezuje s radionicom za starije te se pred publikom izvodi zajednička prezentacija.

Na radionici za mlađe osobe (55 – 65 godina), polaznici uz mentorstvo voditeljica, sami ili u manjim grupama razvijaju književni tekst i kratke “koreografije” ili etide. Kao inspiracija koristi se poezija različitih hrvatskih autora i autorica čiji se motivi pretaču u opipljive objekte koje koristimo kako bismo razvili vlastiti pokret i tekst. Na radionici za osobe starije dobi (stariji od 65 godina) naglasak je na čitanju poezije i stvaranju teksta. Osobe starije dobi posebno su zainteresirane za razmjenu vlastitih priča (primjerice o njihovim životu prije i poslije odlaska u starački dom ili o njihovom životu prije i nakon odlaska u mirovinu) pa bi se radionica s njima bazirala na pripovijedanju i meditativnim vježbama koje blagotvorno djeluju na njihove zdravstvene tegobe (bolove u kralježnici, pokretljivost tijela, itd.).

Pojedina radionica traje mjesec dana, dva puta tjedno po dva sata. Radionice će se održavati u sljedećim prostorima:

  • prvi par radionica (55 – 65 god): Centar Kulture Pešćenica (Ivanićgradska 41a), Dom za starije i nemoćne – Medveščak (Trg Drage Iblera 8)
  • drugi par radionica (za starije od 65): Crveni Križ Zagreb (Siget 18 A/Ilica 223), Centar za kulturu, Travno (Božidara Magovca 7)

Prijave za radionicu Tijelo Riječi primaju se na e-mail projekta: 54plusulupuh@gmail.com.


Josipa Bubaš diplomirala je povijest umjetnosti i anglistiku na Filozofskom fakultetu Sveučilišta u Zagrebu, a trenutno je apsolventica na doktorskom studiju na Sveučilištu u Zadru (područje: interdisciplinarne humanističke znanosti). Djeluje kao performerica i likovna kritičarka, dok je kao plesačica sudjelovala na brojnim projektima, a redovno objavljuje likovne osvrte na HR3. Radi na EU projektu Participativna umjetnost za nevidljive zajednice i povremeno vodi likovni program u Galeriji događanja. Ima bogato pedagoško iskustvo: 2015.-2017. književno izvedbene radionice Tijelo Riječi (u suradnji s Nevom Lukić) – Festival Sedam dana stvaranja, Pazin (2015.), Radovan Ivšić-Nepokorena šuma, MSU (2015), Sedmo nebo, MMSU, Rijeka (2016.), Centar kulture na Pešćenici i Dom za starije i nemoćne, Zagreb (2017.) 2014.-2015. – voditeljica redovnih treninga u CKT August Cesarec 2009. – plesne radionice u sklopu izložbe THT@MSU 2009. 2009 – radionice pokreta u sklopu umjetničkog projekta Staro za novo umjetnice Sonje Vuk 2008. – 2012.

DSC01312

Neva Lukić diplomirala je povijest umjetnosti i arheologiju na Filozofskom fakultetu u Zagrebu (2010.) i magistrirala teoriju moderne i suvremene umjetnosti na Sveučilištu Leiden u Nizozemskoj (2012.). Djeluje kao književnica, kustosica i likovna kritičarka. Objavila je četiri knjige te je dobitnica nagrade Zdravko Pucak za poeziju. Objavljuje likovne osvrte u art-magazinu Kontura i član je umjetničke inicijative See Lab u Den Haagu. Također ima bogato pedagoško iskustvo: 2017- kratka radionica u suradnji s Natalijom Grgorinić -čitanje poezije i razgovor u Domu za starije i nemoćne, Ližnjan, Istra 2015.-2017.- književno izvedbene radionice Tijelo Riječi (u suradnji s Josipom Bubaš) – Festival Sedam dana stvaranja, Pazin (2015.), Radovan Ivšić-Nepokorena šuma, MSU (2015), Sedmo nebo, MMSU, Rijeka (2016.), Centar kulture na Pešćenici i Dom za starije i nemoćne, Zagreb (2017.) 2016 – organizacija i vođenje likovne radionice na izložbi Saudade Noumenon, MMSU, Rijeka 2014- književna radionica Interpunkt, Festival Sedam dana stvaranja, Pazin 2013- kustosica dvije radionice Spiraal, Valentine Lacmanović, Amsterdam 2008 – asistiranje pri provedbi različitih nedjeljnih likovnih radionica za djecu, Peggy Guggenherim Collection, Venecija 2007 – asistiranje pri provedbi likovnih radionica na izložbi Leonardo da Vinci-Codex Atlanticus, Muzej za umjetnost i obrt, Zagreb – radionice pokreta u sklopu umjetničkog projekta Staro za novo umjetnice Sonje Vuk 2008. – 2012.

DSC_0894