Recikliramo, kreiramo, stvaramo – slikanje na svili

 

Voditeljice radionice: Jadranka Hlupić Dujmušić i Petra Krpan

Potrebni materijali: svila, drveni okvir (nije obavezno), nevidljivi flomasteri za svilu, boje za svilu (konturne i za podlogu), kistovi različitih veličina, sušilo za kosu

pribor

1. Priprema za izradu svilene marame je odabir motiva i željenog konačnog izgleda. Sukladno tome, moguće je odabrati oslikavanje direktno na materijalu bez postavljanja na okvir, dok se u drugom slučaju svila postavlja na okvir, uglavnom drveni. Ovaj će način uvjetovati i moguće tehnike oslikavanja svile.

2. a) Rad na svili bez okvira podrazumijeva različite načine nabiranja svile, najčešće simetrične ili navučene preko nekog predmeta. Simetričnim nanošenjem boja preko tako složene prethodno namočene svile dobivaju se efekti slični batiku. Ova je tehnika vrlo dopadljiva jer rezultira estetski zanimljivim efektima, a pritom je njena izvedba vrlo jednostavna.

slikanje bez okvira slikanje na morkroj svili

Tehnika koristi mokru svilu, zbog čega je boju na njoj potrebno učvrstiti (fiksirati) kako se ne bi ispirala. Iako postoje raznovrsne tehnike (fiksiranje parom, posebnom tekućinom za učvršćivanje itd.), najjednostavnija i najdostupnija je fiksiranje sušilom za kosu.

sušenje fenom rezultat mokrog slikanja

2. b) Rad na svili s okvirom uglavnom uključuje postavljanje svile na drveni okvir. Prilikom postavljanja svilu je važno dobro napeti kako bi kasniji rad s njom bio što lakši i kako se ne bi nabirala i gužvala. Potom ju se na okvir pričvršćuje pribadačama.

Postavljanje svile

3. Budući da je na svili postavljenoj na okvir lakše izvesti preciznije elemente, nakon ovog koraka često slijedi izrada skice i iscrtavanje željenih motiva. Moguće ga je izvoditi direktno na svili precrtavanjem nevidljivim flomasterom za rad na svili ili korištenjem konturnih boja za svilu čiji sastav i gustoća sprječava razlijevanje rjeđih boja za podlogu.

Važan dio rada na svili predstavlja i rad sa šablonama. Šablone je moguće preuzeti iz dostupne literature ili izraditi samostalno.

precrtavanje crtanje obrisa

4. Boje za svilu su specifična vrsta bojila te postoji više mogućnosti njihovih korištenja kojima se dobivaju različiti efekti u različitim uvjetima. Najčešće se koriste konturne boje i boje za podlogu koje se mogu nanositi direktno iz tube ili kistovima različitih veličina i debljina.

Boje se mogu međusobno miješati kako bi se došlo do željenog tona, preslikavati i nanositi na podlogu “ton na ton” te kemijski reagirati s različitim spojevima, primjerice soli i alkoholom. Određena se boja može iskoristiti i za pozadinu, odnosno kao podloga na koju se potom slikaju željeni motivi.

boja primjer2

5. Nakon što ste na maramu naslikali željene motive i/ili prizore, maramu posušite na prema ranije navedenim načinima.

dsc00657.jpg dsc00656.jpg

I to je to – Vaša svilena marama je gotova i spremna za nošenje ili poklanjanje!

zadnja fotka - završni proizvod