Recikliramo, kreiramo, stvaramo – rad s vunom

Voditeljice radionice: Jadranka Hlupić Dujmušić i Petra Krpan

Potrebni materijali: konac, vuna, reciklirana vuna i odjevni predmeti, pribor za pletenje i kukičanje (heklanje) – igle za pletenje i igle za kukičanje (heklice), skice i predlošci (nije obavezno), stroj za pletenje i izradu vunenog nakita (nije obavezno)

Na našim radionicama upoznali smo se s vunom i mogućnostima koje ona pruža te izašli iz ustaljenih okvira njenog korištenja. U nastavku pročitajte kako smo radili te pronađite inspiraciju za vlastite predmete od vune – sigurno ćete pronaći nešto lijepo, zanimljivo, originalno i neočekivano!

Vuna se može koristiti na različite načine, za različite odjevne predmete i modne dodatke.

 

1) Ideja i početak rada

Ako ne znate odakle biste počeli, uvijek je dobro potražiti predloške za inspiraciju kojih ima mnogo – najviše na internetu, ali i u knjigama koje se bave ovakvom tematikom. Možda će vas najviše privući primjeri iz suvremene umjetnosti jer ćete među njima sigurno naći nešto novo i drugačije. Naravno, ovaj korak nije obavezan jer će dio vas već pri kretanju s radom imati neku ideju i završni rezultat, odnosno vuneni predmet u glavi.

predložak

 

2) Odabir tehnike rada s vunom i odgovarajućeg materijala

Potom razmislite koju tehniku ćete odabrati pri radu s vunom. Ona će ovisiti o vašim prethodnim znanjima i trenutnim mogućnostima. Osnovne tehnike izrade vunenih predmeta su tkanje, pletenje i kukičanje (heklanje), no naši su polaznici naučili i tehniku veza koja je na našim područjima nešto rjeđa, pogotovo u suvremenoj interpretaciji.

Potreban materijal prilagodit će se tehnici koju ste odabrali. Što se tiče vune i konaca, možete koristiti nove, ali i one koje već imate, što je i jedan od ciljeva naše radionice – naučiti polaznike i sve vas mogućnostima recikliranja postojećeg materijala. Možete iskoristiti i neki od vlastitih odjevnih predmeta kojeg ćete pomoću vune redizajnirati. Igle također odaberite prema tehnici – odaberete li pletenje, trebat ćete igle za pletenje, dok će vam za kukičanje trebati igle za kukičanje (heklice).

 

Pletenje je postupak izrađivanja pletenine, a radi se o skupu očica koje se pomoću odgovarajućih igala međusobno zahvaćaju različitim vrstama prepleta. Za pletenje s najčešće koriste vuna i njezine mješavine. Širina pletenine oblikuje se dodavanjem ili oduzimanjem željenog broja očica. Prema debljini onoga što se plete određuje se i debljina igala za pletenje. Kod ručnog pletenja razlikujemo ravno pletenje koje se izrađuje s dvije igle te kružno pletenje koje se izrađuje s tri ili više igala. Pletenje s više igala (na slici je prikazano pletenje s dvije te s pet igala) vrlo je složeno te podrazumijeva veće iskustvo.

Heklanje ili kukičanje je postupak izrađivanja tkanine od vune ili konca, a sastoji se od provlačenja očica vune jedne kroz druge. Razlikuje se od pletenja jer je u jednom trenutku samo jedna očica aktivna i što se umjesto dvije ili više igala koristi igla za heklanje (heklica). Ako ste početnik u heklanju, savjetujemo korištenje deblje vune i većih igala, a ako imate više iskustva, možete koristiti i konac te manje igle. Što je manja debljina vune (konca), moći ćete izraditi složenije predmete, no to je, logično, malo teži put koji zahtijeva veću preciznost i vještinu.

Filcanje je tehnika prerade vune u kojoj se vlakna zbog mehaničkog i toplinskog djelovanja te uz pomoć sapuna, međusobno upletu u čvrstu strukturu. Radi se o prilično zanimljivom i složenom procesu, no naše su se polaznice dobro snašle pa ne morate biti obeshrabreni! Kako bi vam bilo lakše, naše voditeljice Jadranka i Petra preporučuju izrade filcanih slika prema unaprijed pripremljenom predlošku ili skici. Postoje dvije tehnike filcanja vune, mokro i suho filcanje. Mokro filcanje radi se pomoću tople vode i sapuna te valjanjem. Na ruke je potrebno nanijeti sapun te pokretima ruku uz dodatak tople vode pritiskati i valjati vlakna. Za suho filcanje potrebna je igla za filcanje kojom se vlakna bockaju. Skup vlakana je potrebno zarolati te bosti iglom. Tako se vlakna izokreću i petljaju te se stvara filcani proizvod. Ako se odlučite za ovu tehniku, računajte da je dugotrajna i da ćete na putu do završnog proizvoda trebati puno vremena. Na slici je rad jedne polaznice u tehnici suhog filcanja i izrade slike prema predlošku i skici.

Tehnika veza vune pomalo je zapostavljena u našoj sredini te vas i kroz priručnik želimo podsjetiti na mogućnosti njenog korištenja. Ova je tehnika relativno jednostavna u izvođenju, ali zahtijeva preciznost i dosta vremena. Možete ju koristiti na različitim podlogama, primjerice na recikliranoj vunenoj tkanici, platnu, a čak i plastici. Na fotografiji ispod pogledajte primjer veza na recikliranoj vunenoj podlozi.

Vez na recikliranoj vuni
3) Primjeri predmeta koje možete izraditi od vune

U nastavku pogledajte neke od radova naših polaznika koji vam mogu poslužiti kao ideja i inspiracija za vlastito kreativno stvaranje. Vidjet ćete – mogućnosti je zaista mnogo, samo dajte mašti na volju i ne bojte se eksperimentirati!

Vuneni mobili izrađeni tehnikom heklanja prema predlošcima umjetničkih djela Kazimira Maljeviča i Pieta Mondriana

mondrian

Nakit izrađen tehnikom heklanja

Rukavice od crnog konca izrađene tehnikom heklanja

heklane rukavice

Torbica izrađena tehnikom heklanja deblje vune (prikladno za početnike)

navlaka torbica

Suvremeni modni dodatak izrađen tehnikom heklanja (uzor za izgled: bikini)

Prsluk izrađen tehnikom pletenja

Omot za knjigu izrađen tehnikom pletenja

korica za knjige

Ogrlice izrađene strojem za pletenje vune (stroj omogućava brzu izradu)

Vez na postojećoj vunenoj podlozi + skica (primjer dobre reciklažne prakse)

Slika izvedena vezom na plastičnoj podlozi prema predlošku djela Pabla Picassa (primjer dobre reciklažne prakse)

Haljina redizajnirana vezenim i heklanim elementima (primjer dobre reciklažne prakse)

Razni modni dodaci