Novi hrvatski krpež – kreiranje odjevnih predmeta inspiriranih hrvatskom baštinom

Voditeljica radionice: Milena Rogulj

Potrebni materijal: različite igle (ovisno o tome koju ćete tradicionalnu tehniku koristiti – u obzir svakako dolaze obične igle, ali i heklice, igle za pletenje i slično), konci i vuna različitih debljina i boja, različite vrste tkanine kao temeljni materijal, šivaća mašina, škare, papir i olovka (za izradu skice), knjige, časopis i katalozi odgovarajuće tematike (za ideju i nadahnuće)

  • Napomena: sav potrebni materijal uvelike će ovisi o onome što planirate i želite napraviti te je navedeni popis okviran i prilagodljiv te neka vam posluži kao smjernica pri nabavi vlastitog materijala

Radionica “Novi hrvatski krpež/New Croatian Patchwork” uključivala je polaznice iz raznih krajeva Hrvatske koje su upoznate s tradicionalnim tehnikama izrade narodne nošnje te izradom različitih dekorativnih elemenata karakterističnih za područje iz kojeg dolaze. U suradnji s voditeljicom, na temelju svojih znanja i njenog vodstva i usmjeravanja, kreiraju nove odjevne predmete koje se sastoje od tradicionalnih elemenata interpretiranih na suvremen način. Tako se hrvatska baština promišlja u novom svjetlu i istražuju se njene suvremene mogućnosti, a naposljetku je nastalo ukupno osamnaest takvih odjevnih predmeta.

Dakle, za ovu je radionicu poželjno prethodno iskustvo, no ako ga nemate, pokušajte surađivati s nekim tko ga ima te zajedno napravite suvremenu interpretaciju naše baštine, jer se ovaj način rada prilagođava svakome te svatko vlastito izrađenim elementom može doprinijeti kreiranju konačnog odjevnog predmeta! Zato samo kreativno i hrabro jer rezultati neće izostati!

Koraci izdvojeni u nastavku neka vas usmjere i potaknu na vlastito stvaranje, ali zapamtite da se oni prilagođavaju vašim željama jer su mogućnosti ovakvog dizajniranja ogromne!

1) Početak rada – ideja i inspiracija

Na naše je radionice većina polaznica dolazila s prethodno usvojenim znanje, no mnoge nisu bile sigurne na koji će se način ono uspjeti uklopiti u izradu suvremenog odjevnog predmeta. Kako bi ih riješila sumnji, voditeljica Milena Rogulj pokazala im je načine integracije tradicionalnog nasljeđa u suvremenu modu na primjerima svojih radova te su se pregledavali časopisi i katalozi odgovarajuće tematike, ali i već gotovi predmeti izrađeni na tradicionalan način, kao i dijelovi narodne nošnje. Ako ni vi niste sigurni odakle biste počeli, ali imate veliku želju okušati se u kreiranju ovakvih predmeta, savjetujemo da ideje također potražite na ovaj način te da, ako radite u paru ili skupini, svakako iznesete svoje ideje suradnicima te potom o njima raspravite jer ćete tako zajednički doći do najboljeg mogućeg rješenja! Ako posjedujete neku narodnu nošnju ili njene dijelove, tim bolje, jer je najbolje učiti i raditi prema opipljivom primjeru!

2) Izrada skice konačnog predmeta i njegovih dijelova

Nakon što ste odlučili o izgledu i vrsti vašeg odjevnog predmeta te odabrali materijale za njegovu izradu, najbolje je početi s izradom skice. Prvo izradite skicu konačnog odjevnog predmeta na papiru, a predlažemo da skicirate i njegove dijelove. Kada ste to završili, ako radite takve predmete (primjerice vez na određenoj tkanini), možete skicirati i uzorak ili crtež na samoj tkanini, kako bi vam poslije bilo lakše i kako biste preciznije izrezali ili izvezli željenu sliku ili predmet.

3) Izrada pojedinih dijelova za konačne odjevne predmete (+ primjeri s naših radionica)

Nakon izrade skica i predložaka možete krenuti na izradu pojedinih dijelova vašeg odjevnog predmeta. Oni će biti izrađeni najrazličitijim tradicionalnim tehnikama, što će ovisiti o vašim zamislima, afinitetima i mogućnostima. Granice ne postoje, samo dajte mašti na volju i rezultati će biti i bolji nego što ste možda na početku očekivali!

U nastavku donosimo neke od primjera elemenata odjevnih predmeta koji interpretiraju hrvatsku baštinu u suvremenom ključu – slobodno ih iskoristite za vlastitu ideju i inspiraciju!

 

crveno crno2

Crna preštepana tkanina oponaša tehniku plisiranja koja je jako zastupljena u narodnim nošnjama. Od nekoliko manjih plisiranih komada izrađen je ogrtač. Ta se tehnika može primijeniti i kod izrade drugih odjevnih predmeta, pogotovo ako želimo dobiti veći volumen.

Crvena tkanina obogaćena je tehnikom “žabica” kojom je također postignut određen volumen. Ta je tehnika vrlo zastupljena u izradi tradicionalnih dekorativnih jastuka. Izrađuju se tako da se na uskom i dugom komadu tkanine ručno siju faldice da bi se dobio ovako zanimljiv efekt – na jednoj strani tkanine faldice se šiju u jednom smjeru, a na suprotnoj strani u drugom smjeru. 

 

cof

U hrvatskim narodnim nošnjama različite boje zastupljene su u velikoj mjeri, što je poslužilo kao nadahnuće model. Izrezane su trake u najrazličitijim mogućim bojama s namjerom da konačan odjevni predmet bude što šareniji te su trake šivane jedna do druge na bijelu tkaninu koja je služila kao podloga. Nakon što je ovakva šarena tkanina završena, od nje su iskrojeni dijelovi koji će konačno sačinjavati haljinu. Ova tehnika daje široki raspon mogućnosti dizajniranja originalne i unikatne odjeće.

 

cof

Od ove je crne tkanine izrađen kratki ogrtač. Vrlo je jednostavnog kroja i kao takav idealna podloga za dekoraciju. Na stražnjem dijelu ogrtača voditeljica Milena iscrtala je uzorak na temelju kojeg je polaznica osnovnim vezom, iglom i bijelim koncem za vezenje, dobila zanimljivu sliku. Ta je tehnika vrlo jednostavna i može se prilagoditi svim odjevnim predmetima. Osim što dobijete crtež koji želite, on je puno zanimljiviji od bilo kojeg “običnog” crteža jer je ima reljefni efekt, što će posebno doći do izražaja ako odlučite raditi u različitim bojama. 

 

cof

Sličan primjer veza po prethodnom crtežu možete izraditi i crnim koncem na bijeloj tkanini – ponovno ćete dobiti vrlo efektan rezultat!

 

cof

Ovakav bijeli uzorak također možete vrlo jednostavno izraditi. Prvo izrežite tkaninu u duge i nešto uže trake te je potom uzduž preštepajte i okrenite kako biste dobili duge i uske bijele “cijevi”. Tako izveden uzorak aplicirajte na podlogu (u našem slučaju se radilo o bijeloj tkanini). Ovu tehniku, naravno, možete izvoditi u različitim kombinacijama boja i oblika. 

 

bijeli štep2

Bijela tkanina štepana tako da imitira “plise” tehniku koja je vrlo zastupljena u našoj etno baštini. 

 

“Lice” izrađeno tehnikom apliciranja sitnih perlica prema crtežu koji je na bijeloj podlozi izvela voditeljica Milena Rogulj. 

 

kraluš

Ogrlica od sitnih perlica izrađena u tehnici “kraluš”

 

oglavlje novo

Okrugle keramičke pločice nadahnute slavonskim dukatima povezane su u jedinstveno oglavlje

 

Okrugli heklani elementi (“rozete”) koji su aplicirani kao dekoracija na crnoj haljini

 

4) Šivanje i spajanje dijelova u cjeloviti odjevni predmet

Nakon što ste završili izradu svih dijelova vašeg odjevnog predmeta, slijedi završna faza njihovog povezivanja i spajanja u cjelovitu kreaciju. Ovisno o vrsti i materijalu od kojeg su vaši elementi izrađeni, to ćete učiniti ručno ili, brže (ako je moguće i dostupno) – šivaćom mašinom.

zadnja fotka

I to je to – vaši suvremeni odjevni predmeti nadahnuti hrvatskom baštinom su gotovi! Nosite ih te izazovite divljenje svih koji će ih vidjeti, poklonite ili, ako ih imate dovoljno, priredite malu modnu reviju za vaše ukućane, obitelj i prijatelje! Nama svakako javite kako vam je uspjelo, a poruke potkrijepite i vizualnim materijalom – jedva čekamo!