Zlatne godine – predstava “DB i još ponetko”

Voditeljica radionice: Katarina Radošević Galić

Potrebni materijali: polazišni tekstovi (u našem slučaju se radilo se uglavnom o pjesmama Drage Britvića te dvije pjesme Dobriše Cesarića), paravan, karton, boje za oslikavanje kartona, kostimi, šešir, venecijanska maska, kašeta salate, svjetiljka, kotač bicikla, stolica, sat

“DB i još ponetko” je predstava posvećena bogatom opusu Drage Britvića. Hommage ovom hrvatskom pjesniku i šansonijeru svojim su predanim ranom kroz dva mjeseca pripremile sudionice radionice pod vodstvom Katarine Radošević Galić. U ovom se ciklusu svaka od sudionica okušala u pojedinoj ulozi – od glumice, kostimografkinje, scenografkinje te glazbenice.

Pogledajte naš put stvaranja ove posebne predstave – neka vas on potakne i nadahne u vlastitom promišljanju poezije i mogućnosti njenog uprizorenja!

1) Ideja

Početkom radionice jedna se sudionica isticala talentom i izvedbenim vještinama te je na temelju toga odlučeno da će se završna predstava kreirati oko nje. Zamišljeno je da ona sama recitira pjesme po vlastitom odabiru, one s kojima je već upoznata i koje joj nešto znače. Radi se o dosta zahtjevnom zadatku jer je u tom slučaju pažnja svih gledatelja usmjerena na nju. Pri odabiru glumca za ovakav tip predstave izrazito je važno da se osoba osjeća dobro na sceni kao samostalan izvođač.

Kao polazište su odabrane uglavnom pjesma Drage Britvića, kojima su dodane dvije pjesme Dobriše Cesarića te jedna pjesma nepoznatog autora. One su odredile scenografiju, kostimografiju te čitav ugođaj predstave.

ljilj

 

2) Recitiranje i kretanje na sceni

Pri recitiranju pjesama važno je voditi računa o glasnoći, izražajnosti i dikciji, ali i emociji. Izvedba pjesama koje ste odabrali bit će još uspješnija ako svemu pridodate odgovarajuće pokrete i geste te upotrebu rekvizita. Kod interpretacije pjesama važno je uzeti u obzir mišljenje svih sudionika, ne samo glumca. Za našu smo predstavu odabrali kružno kretanje glumice koje je pratila i upotreba rekvizita. Pritom je važno paziti na položaj na sceni, pokrete i geste – oni moraju biti smisleni i primjereni pjesmi te uvjerljivi i izražajni, a nikako pretjerani.

 

3) Glazba

Budući da se radi o sudionicima starije životne dobi, trčanje i skakanje po sceni nije opcija, no kako je pripremanje predstave odmicalo, pojavila se mogućnost uključivanja glazbene pratnje kao ideje jer jedna od polaznica svira klarinet. Odlučeno je da će se kratke klasične etide savršeno uklopiti kao intermezzo te su odabrane tri kraće skladbe koje su se svirale između pojedinih blokova pjesama. Ove su pauze imale i praktičnu ulogu – omogućavale su glavnoj glumici da predahne u toku izvođenja predstave. Ako ste u mogućnosti, razmislite o glazbenoj pratnji jer će ona vašoj predstavi dati jednu posebnu notu te vam omogućiti kraće pauze koje, naravno, nisu na odmet!

klarinet2

 

4) Scenografija

Katarinina ideja za odgovarajuću scenografiju koja će pridonijeti boljem dojmu i uživljavanju u razdoblje spominjano u pjesmama bio je secesijski zid, odnosno paravan. Sličan paravan za svoju scenu možete izraditi vrlo jednostavno – kupite bilo koji drveni paravan, nabavite karton kojeg ćete potom rezati u komade odgovarajuće veličine, obojite karton u željene boje te tako oslikan poput kolaža ili pločica složite u drvene okvire paravana. Razmislite što se još u vašim pjesmama spominje i važno je s obzirom na njihovu tematiku te paravanu dodajte i takve predmete – kod nas su to bili svjetiljka, stolica i sat.

 

5) Kostimi

Ideje za kostime također su došle prirodno kroz pripremu predstave te su oni nastali brzo i jednostavno. Radilo se o elegantnim kombinacijama u kojima se šešir se nametnuo kao poseban dodatak – nosile su ga i glavna glumica i glazbenica. Za glavnu su glumicu odabrani crni kostim i bijela košulja te šarena marama koja ih je upotpunila. Glazbenica je također bila u bijeloj košulji kombiniranoj s crnim frakom i višeslojnom crnom suknjom sa zlatnim detaljima, a završni dodir predstavljala je crno-zlatna venecijanska maska.

 

6) Rekviziti

Odabir rekvizita ovisio je o sadržaju odabranih pjesama. Budući da se među njima našao “Bicikl” Drage Britvića, iskorišten je stari kotač bicikla, a kako se u pjesmi “Gizdava gospo” nepoznatog autora spominjala košara salate, činilo se logičnim iskoristiti i taj motiv, kojemu je prednost i jednostavna realizacija, jer salatu možete kupiti u gotovo svakom dućanu i na svakoj tržnici. Za vašu predstavu razmislite i o tome, odaberite dijelove pjesama koji vam se čine zanimljivima i interpretirajte ih i kroz korištenje rekvizita! Na našoj su se predstavi uklopili savršeno!

rekviziti

 

To je to – kratko i slatko te možda jednostavnije nego što vam se na početku čini! Pripremanje i izvođenje predstave je prekrasan proces kojeg možete isprobati i vi – trebaju vam samo inspiracija, volja, želja i dobra skupina ljudi sa zajedničkim ciljem jer ćete tako lako ispuniti sve navedene korake! Želimo vam puno sreće!