O PROJEKTU

Kreativni 54+ je ciklus kreativnih radionica iz područja vizualnih i primijenjenih umjetnosti i dizajna te izvedbenih i scenskih umjetnosti namijenjenih populaciji starijoj od 54 godine. Nositelj projekta je ULUPUH (Hrvatska udruga likovnih umjetnika primijenjenih umjetnosti). Projekt je započeo u kolovozu  2018. te će trajati do rujna 2019. godine – u tom će se razdoblju realizirati slijedeće radionice:

Tijelo Riječi (autorice i voditeljice: Neva Lukić i Josipa Bubaš)
Panaceja – kazalište kakvo trebamo (autorica i voditeljica: Kruna Tarle)
Novi hrvatski krpež (autorica i voditeljica: Milena Rogulj)
Zlatne godine, ono što nismo mogli ili stigli (autorica i voditeljica: Katarina Radošević Galić)
Recikliramo, kreiramo, stvaramo (autorice i voditeljice: Jadranka Hlupić i Petra Krpan).

Pojedina radionica u prosjeku traje dva mjeseca, jednom tjedno po dva sata. Neke se radionice odvijaju u više ciklusa, s različitim grupama polaznika i u različitim prostorima. Unutar projekta, u razdoblju od kolovoza 2018. do rujna 2019. realizirat će se ukupno dvanaest radionica. Dio se radionica realizira u domovima za starije osobe na području grada Zagreba (Dom za starije osobe Maksimir, Dom za starije osobe Sveti Josip), a dio u prostorijama centara za kulturu i narodnim sveučilištima u Zagrebu (KC Peščenica, KUC Travno, CK August Cesarec) i sličnim prostorima koji rade s ciljanom populacijom (Crveni križ Zagreb). Radionica modnog dizajna Milene Rogulj realizira se u Muzeju za umjetnost i obrt u Zagrebu. Najveći dio radionica završit će zajedničkom prezentacijom, predstavom ili izložbom koje će, uz osjećaj korisno i smisleno provedenog vremena, sudionicima pružiti zadovoljstvo javnog predstavljanja konkretnih rezultata i ostvarenja.

Osobe starije životne dobi često su nedovoljno uključene u život zajednice te iz različitih razloga u ograničenoj mjeri sudjeluju u kulturnim i umjetničkim aktivnostima. Projekt se obraća osobama s navršenih 55 i više godina na području grada Zagreba, gdje je sve veći udio starijeg stanovništva. Najveći problem starijih osoba je osamljenost i izoliranost jer većina zbog niskog socijalno-ekonomskog statusa ne može održavati i širiti socijalne kontakte. Starije osobe povlače se u sebe, imaju nisko samopouzdanje, a dugotrajna izoliranost odvodi ih u anksioznost i apatiju, čime narušavaju zdravstveno stanje i u riziku su od socijalne isključenosti.

Kreativne radionice ne žele biti samo zabava i puko ispunjavanje slobodnog vremena. One polaznike usmjeravaju na davno zaboravljenu kreativnost koja u praksi, kao što su dokazala mnoga istraživanja, djeluje ljekovito, bivajući određenom vrstom art-terapije. Cilj projekta je doprinijeti socijalnom uključivanju i unaprijediti kvalitetu života starijih osoba kroz njihovo uključivanje u kulturne i umjetničke aktivnosti.


Voditeljica projekta je Renata Ćurković, diplomirana ekonomistica koja od 2003. godine radi na pripremi, pisanju i provođenju projekata sufinanciranih od strane Europske unije. Također provodi edukaciju iz područja EU fondova te posjeduje međunarodni certifikat VCC trener za EU fondove (Syntea, Poljska). Ključni projekti sufinancirani od EU u čijem je projektnom upravljanju sudjelovala su: „Kretanje prema održivosti: ruralni razvoj jugozapadnog dijela Hrvatske“ (2003.-2004.), „Centar planinskog turizma Sveto Brdo“ (2008.), „Sigurnost djece na internetu“ (2013.2014.), NEWFELPRO FP7 Marie Curie (2014.-2015.), „Črnkas-Črnomerec Job Club“ (2015.-2016.). Dodatno iskustvo u upravljanju projektima stekla je u mnogobrojnim projektima koji su financirani iz lokalnih i nacionalnih sredstava Republike Hrvatske, a usmjereni su na rad s mladima i ranjivim skupinama. Na postdiplomskom studiju „Prilagodba Europskoj uniji: upravljanje projektima i korištenje fondova i programa EU“ 2014. godine sudjelovala je kao gost-predavač za područje „Project management u kontekstu projekata financiranih iz EU fondova“.


Ukupna vrijednost projekta je 493.027,79 HKR od čega je Europska unija sufinancirala bespovratna sredstva u iznosu od 419.073,62 HRK.