O ULUPUH-u

Hrvatska udruga likovnih umjetnika primijenjenih umjetnosti strukovna je udruga koja okuplja članove iz cijele Hrvatske, iz svih područja vizualnih umjetnosti koja imaju određenu primjenu (uporabnu vrijednost): kazalište i film (scenografija, kostimografija, oblikovanje svjetla), arhitektura, hortikultura, fotografija, karikatura, ilustracija, strip, animirani film i primijenjeno slikarstvo, industrijski dizajn, oblikovanje odijevanja, tekstilno stvaralaštvo, grafički dizajn i vizualne komunikacije, primijenjeno kiparstvo, oblikovanje plemenitih kovina, keramike, porculana i stakla, restauracija, umjetnost multimedije i intermedije i slično. U okviru ULUPUH-a djeluje i Studijska sekcija, čiji članovi su istaknuti likovni kritičari i teoretičari vizualnih umjetnosti te kustosi koji djeluju institucionalno ili samostalno (free-lance).

ULUPUH je nevladina, neprofitna strukovna organizacija osnovana 1886. godine kao Društvo za umjetnost i obrt, da bi se 1950. godine registrirala kao samostalno udruženje “Andrija Buvina”. Od 1998. godine udruga djeluje pod nazivom Hrvatska udruga likovnih umjetnika primijenjenih umjetnosti – ULUPUH.

ULUPUH danas broji oko tisuću i petsto članova okupljenih u 17 sekcija, a svoju glavnu izložbenu djelatnost (dvadesetak izložbi godišnje) provodi u Zagrebu, u Galeriji ULUPUH u Tkalčićevoj 14 te u Galeriji Permanenta u Preradovićevoj 44/1.

Uz naglašenu izložbenu i izdavačku djelatnost, udruga posljednjih godina radi na uključivanju šire zajednice u svoje programe – umjetnici otvaraju svoje ateljee za građanstvo, uz izložbe se organiziraju radionice i natječaji za mlade… Ovaj je projekt dio istog nastojanja da takve aktivnosti dodatno proširimo i razvijemo, ovom prigodom u radu s populacijom starije dobi.