Novi hrvatski krpež

Novi hrvatski krpež (New Croatian Patchwork) tromjesečna je modna radionica pod vodstvom modne dizajnerice Milene Rogulj. Sudionici radionice su osobe starije životne dobi iz različitih krajeva Hrvatske upoznate s tradicionalnim tehnikama izrade narodnih nošnji i dekorativnih elemenata karakterističnih za područje iz kojega dolaze. Voditeljica im predstavlja primjere integracije tradicionalnog nasljeđa u suvremenu modu te zajedno rade na kreiranju novih odjevnih predmeta s tradicionalnom elementima interpretiranim u suvremenom ključu. Naposljetku nastaje ukupno petnaest odjevnih predmeta koji će se po završetku radionice predstaviti na zajedničkoj modnoj reviji.

Već u fazi pripreme projekta voditeljica je kontaktirala potencijalne suradnike iz različitih krajeva Hrvatske i oni su iskazali interes za sudjelovanje na radionicama. Polaznici sa sobom na radionice donose komade izvorne narodne nošnje te uzorke i tekstile izvedene u tehnici specifičnoj za regiju iz koje dolaze pa zajedno s voditeljicom i ostalim polaznicima zajednički ručno izrađuju nove, unikatne i suvremene odjevne predmete.

Za održavanje radionica te modne revije prostor je ustupio Muzej za umjetnost i obrt, a dio će muzejskog postava koji se odnosi na odjevne predmete iz povijesnih razdoblja polaznici radionice moći razgledati i uživo uz stručno vodstvo osoblja te se u njima nastojati pronaći inspiraciju za vlastiti rad.

Skupina od deset polaznika sastaje se dva puta tjedno po tri sata kroz mjesec dana. Zatim dolazi druga grupa od deset polaznika te treća. Svaka će grupa unutar mjesec dana izraditi po pet odjevnih predmeta. Svih će se petnaest odjevnih predmeta predstaviti na modnoj reviji po završetku radionice.

Prijave za radionicu Novi hrvatski krpež (New Croatian Patchwork) primaju se na e-mail projekta: 54plusulupuh@gmail.com.


Milena Rogulj je završila Srednju školu za primijenjenu umjetnost i dizajn u Zagrebu, smjer tekstil – likovni tehničar plošnog oblikovanja te diplomirala na Tekstilno-tehnološkom fakultetu u Zagrebu, smjer odjevnog dizajna – zvanje: inžinjer tekstilnog dizajna.

Djeluje kao samostalna umjetnica. Članica ULUPUH-a te sudjeluje na brojnim izložbama i modnim revijama. Vodila je radionice visoke mode na Kanarskim otocima za polaznike različite starosne dobi, od 22 do 60 godina. Radionice su se održavale kroz period od tri godine, ukupno po šest radionica u trajanju od dva mjeseca. Po završetku radionice kolekcija bi se u suradnji s lokalnom udrugom Moda Calada predstavila na samostalnoj modnoj reviji. Moda Calada je udruga žena koje njeguju izradu tradicionalne kanarske čipke. Sve su članice udruge starije od 50 godina. Kroz radionice se prema Mileninom prijedlogu izrađivala čipka koju bi ona na kraju ukomponirala u svoj model. Koncept radionice unutar projekta Kreativni 54+ uvelike je temeljen na prethodnom iskustvu umjetnice.

Milena1